Bilişsel – Davranışçı Terapi Nedir?

Bilişsel - Davranışçı Terapi Nedir?

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), olumsuz düşünce ve davranış kalıplarını belirlemeye ve değiştirmeye odaklanan bir tür psikoterapidir. Durumları nasıl düşündüğümüz ve yorumladığımızın duygularımızı ve davranışlarımızı etkileyebileceği fikrine dayanır.

 

BDT, tipik olarak eğitimli bir terapistle haftalık seansları içeren yapılandırılmış, hedefe yönelik bir terapidir. Terapist, bireyin olumsuz düşünce ve inançları tanımlamasına yardımcı olur ve onlara meydan okuma ve onları daha olumlu ve gerçekçi düşüncelerle değiştirme tekniklerini bulmasında yardımcı olur. Terapist ayrıca bireyin stres, kaygı ve diğer olumsuz duygularla başa çıkmak için yeni başa çıkma stratejileri geliştirmesine yardımcı olabilir.

 

BDT’nin depresyon, anksiyete bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ve yeme bozuklukları dahil olmak üzere çeşitli zihinsel sağlık koşulları için etkili olduğu gösterilmiştir. Tipik olarak kısa süreli bir terapidir ve tedavi 6 ila 20 seans arasında sürer.

 

BTD’de kullanılan bazı yaygın teknikler şunları içerir:

 

Bilişsel yeniden yapılanma: Olumsuz düşünce ve inançları belirlemek ve bunlara meydan okumak ve onları daha olumlu ve gerçekçi olanlarla değiştirmek.

 

Maruz kalma terapisi: Bireyleri güvenli ve kontrollü bir ortamda yavaş yavaş korkulan veya endişeye neden olan durumlara maruz bırakmak.

 

Davranışsal aktivasyon: Bireyleri kaçındıkları veya ruh halini ve motivasyonu iyileştirmek için zevkli buldukları faaliyetlerde bulunmaya teşvik etmek.

 

Farkındalığa dayalı müdahaleler: Bireylere şu anda düşüncelerinin, duygularının ve fiziksel duyumlarının daha mevcut olduklarını sağlamak ve farkındalıklarını geliştirmek.

 

Genel olarak, BDT, bireylerin duygularının farkındalığını sağlamak, olumsuz düşünce ve davranış kalıplarını değiştirmek ve genel zihinsel sağlıklarını ve refahlarını iyileştirmek için ihtiyaç duydukları becerileri geliştirmelerine yardımcı olabilecek oldukça etkili ve kanıta dayalı bir psikoterapi şeklidir.

Scroll to Top
Görüşmeyi başlat
💬 Yardıma ihtiyacınız mı var?
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?